• La culture de la liane de vanille, ou vanillier, est longtemps restée un mystère, un secret des anciens Aztèques, jusqu'à ce qu'un jeune esclave noir âgé de douze ans, en 1841, en comprenne le subtile mécanisme. Les apothicaires, les aristocrates, les gourmets et les parfumeurs se sont alors pris de fascination pour cette orchidée - car c'en est une, la seule donnant aux hommes un fruit valorisable.
    Menacée dans le monde sauvage, la vanille concentre aujourd'hui plus de valeur qu'elle n'en a jamais eu - et le fait que les Américains en consomment plus que quiconque sur la terre n'y est pas étranger.
    Un commerce d'une ampleur inouïe, parfois occulte, et pour lequel sont commis chaque année nombre d'assassinats. Au coeur des jungles tropicales, des hommes armés montent la garde pour le compte de producteurs et de commerçants qui cultivent aussi le goût du secret. Avec ses 400 composants aromatiques, une complexité proche de celles du vin et du tabac, la vanille entre désormais dans plus de la moitié des desserts du monde, dans tous les colas et dans nombre de parfums.
    L'abondant savoir réuni par l'auteur ne pèse jamais sur ce livre de voyage, et l'on se laisse porter de Papantla, au Mexique, la « ville la plus parfumée du monde », jusqu'à l'océan Indien et, au-delà, vers les mers du Sud, dans le sillage des corsaires et des aventuriers.

  • The story of our love affair with vanilla - the world's most versatile flavouring.The locations read like the contents of an exotic holiday brochure: Tahiti, Madagascar, Reunion, Seychelles and the Gulf Coast of Mexico - all of them inextricably linked with the story of vanilla.Vanilla is a botanical mystery - a uniquely sensual plant who's secret was unlocked by an African slave in 1841. Aristocrats, apothecaries and modern day tycoons have all chased 'The Luscious Substance' - and the wealth it brings. Endangered in the wild, vanilla is now more valuable than at any time in history - a value that places it at the centre of a secretive multimillion dollar trade for which men are being murdered.Journalist Tim Ecott has sought out vanilla's rich history and in doing so has brought to life these faraway, fascinating, misunderstood places, unravelling the complex politics around vanilla growing, curing, and selling. Confirming the promise of his debut, Neutral Buoyancy, this is travel writing of the highest order.'Fascinating, appealing and forthright. Ecott has hit the jackpot' Independent

  • Tim Ecott's family swapped Northern Ireland for apartheid Johannesburg in the 1970s. But just six months after arriving the family was bankrupt and evicted from their home, and most of their possessions had been confiscated by the bailiffs. Whilst friends and relatives imagined they were living enviable lives in the sun, the reality was that the family was cast adrift. Forced to survive on their wits, they entered a twilight world where their true friends were prostitutes, thieves and renegades. At the heart of STEALING WATER is Tim's mother, who rises magnificently to the occasion keeping the family afloat with her shop, The Whatnot. Situated in an arcade running underneath the streets of Johannesburg it's the perfect place to keep below the radar of the police.

  • Grand format N.C.
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